Vi stödjer informationsinsatser
Fackförbund, fackförbundspress och organisationer med nära koppling till facket är viktiga kunskapskällor för ökad kännedom om facket som en aktör för utveckling och demokrati. Med stöd av Union to Unions informationsbidrag tar de fram en mängd material om globala arbets- och levnadsvillkor, och arbetar på olika sätt för mänskliga rättigheter i arbetslivet.
Union to Union förmedlar informationsbidrag till projekt som genomförs i Sverige i syfte att öka kunskap och engagemang för globala arbetsmarknadsfrågor, det fackliga utvecklingssamarbetet och vikten av bra arbetsvillkor i alla världens länder. Det finns många pågående informationsprojekt, här samlar vi några att lära och inspireras av.
Projekt: Information, utbildning, samarbete
Sveriges Arkitekter och The Architectural Association of Kenya ökar förståelsen för globala-lokala kopplingar i stadsutveckling och landskapsarkitektur
En del av lösningen på klimatkrisen är att bygga hållbara städer. För att stärka och bredda synen på landskapsarkitektur lokalt och dess inverkan globalt, och samtidigt utbyta erfarenheter, har Sveriges Arkitekter och motsvarande organisation i Kenya, The Architectural Association of Kenya, inlett ett samarbete:
- Genom fysiska och digitala möten kan vi få bättre förståelse för varandras arbetsvillkor, möjligheter och utmaningar, säger Pia Jonsson, projektledare hos Sveriges Arkitekter. Det skapar insikt kring de globala problem vi står inför och hur vi tillsammans kan lösa dem.
- Vi har påbörjat en rad samarbeten och 2023 kommer vi tillsammans att anordna en bilateral världskongress för arkitekter, förklarar hon. På grund av Covid-19 har kongressen flyttats från 2021 till 2023, men det har bidragit till nya sätt att använda virtuell teknik, vilket kommer att vara ett viktigt verktyg i det fortsatta arbetet.
Lärarnas Riksförbund samarbetar med fackförbund i Turkiet
Genom samarbete med fackförbund i Turkiet vill Lärarnas Riksförbund lyfta fram lärares viktiga roll för att skapa ett demokratiskt och hållbart samhälle:
- Att känna att man är en del av en global yrkeskår kan ge kraft och inspiration, säger Maria Bohlin, kommunikatör på Lärarnas Riksförbund.
- Vi träffade lärarfack i Turkiet, där lärare blivit fråntagna sina pass, klassats som terrorister och fått sina licenser indragna i det hårdnande politiska klimatet. Genom att berätta om turkiska lärares erfarenheter i artiklar, poddar och filmer vill vi visa på vikten av fackföreningsrörelsens arbete i världen med att förbättra lärares villkor och för ett hållbart demokratiskt samhälle, säger hon.
Läs mer om den fackliga situationen för lärare i Turkiet och andra länder
Fackförbundet GS vill öka svenska multinationella företags globala ansvar
Fackförbundet GS vill synliggöra att facklig organisering gör skillnad genom att använda svenska multinationella företag som exempel.
- Vi intervjuar anställda på företag i Sverige och anställda inom samma företag i andra länder med så lika arbetsuppgifter som möjligt för att lyfta fram likheter och skillnader, säger Julius Petzäll Mendonca, kommunikationsansvarig på GS. Det är också ett pedagogiskt sätt att visa på det stora värdet i ett fackligt medlemskap.
- Underlaget presenteras för klubbar och förtroendevalda med syftet att uppmuntra till engagemang i globala frågor och koncernråd, och med förhoppningen att det leder till att företagen tar mer globalt ansvar.
Resereportage
Fackförbundspress kan söka bidrag till reportageresor. Här är några av de senaste.
Ökända lädergarverier i Bangladesh Dagens Arbete
Ny organisation stärker kvinnliga fysioterapeuter i Indien, Fysioterapi
Blodiga år för fackligt aktiva i Filippinerna Arbetet Global
Bildtext: Tunnelbanan i Delhi har en särskild vagn för endast kvinnor. Foto av Agneta Persson.
Större program
Fairtrades program Det börjar med Fairtrade
Union to Union stödjer Föreningen för Fairtrade Sverige och deras arbete för en rättvis handel och hållbara produktionskedjor. Programmet ”Det börjar med Fairtrade” omfattar delar av det kommunikations-, informations- och opinionsarbete som Föreningen för Fairtrade Sverige gör för att belysa handel samt hållbara konsumtions- och produktionsmönster som en viktig drivkraft för utveckling och fattigdomsbekämpning. Genom att informera och utbilda om effekterna av Fairtrades arbete med odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom bidrar programmet till ökad kunskap och engagemang för livs- och arbetsvillkor i låg- och medelinkomstländer. Foto till vänster: Sean Hawkey www.fairtrade.se
Arbetet Global
Union to Union stödjer Arbetet Global som är en del av Magasinet Arbetets verksamhet. Arbetet Global är en plattform för fackliga utrikesnyheten, reportage och fördjupning kring hur de globala relationerna ser ut mellan fack, arbetsgivare och stater. Tonvikten läggs på rapportering om situationen för fackföreningar och fackligt aktiva i lång- och medelinkomstländer utifrån perspektivet att det är en avgörande faktor för att skapa en rättvis och hållbar global utveckling. www.arbetet.se/global/
Nätverket Schyst resande
Union to Union stödjer Nätverket Schyst resande och arbetet för ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart resande i låg- och medelinkomstländer. Nätverksorganisationerna är Union to Union, Hotell- och restaurangfacket, Childhood, Fair Action, IOGT-NTO-rörelsen, Realstars och Unionen, som också är värdorganisation för nätverket. En stor del av verksamheten är att ge anpassade utbildningar till olika målgrupper. Verksamheten har fyra övergripande mål:
1. Resekonsumenten har god kunskap om hållbart resande
2. Reseföretagen på den svenska marknaden agerar för att främja hållbart resande
3. Offentlig, ideell och privat sektor har riktlinjer som främjar hållbart resande.
4. Schyst resande bidrar till långsiktiga strategier för ett hållbart resande
Är du intresserad av att veta mer om informationsbidraget? Här hittar du mer information!
Vill du veta mer?
Är du intresserad av att söka informationsbidrag? Läs mer här.
Resereportage från fackförbundspress
Under de senaste åren har det gjorts många starka reportage som skildrar arbetsförhållanden och den fackliga situationen runt om i världen.
2020:
Med militärt stöd, statsansällda i Brasilien, Publikt
I Turkiet är den akademiska friheten under avveckling, Universitetsläraren
Ökända lädergarverier i Bangladesh Dagens Arbete
Ny organisation stärker kvinnliga fysioterapeuter i Indien, Fysioterapi
Nepal: En splittrad fackföreningsrörelse enas Målarnas
2019:
Lite mindre bittra druvor i Sydafrika, Kollega
I Argentina är lärarna krisens och elevernas hjältar Skolvärlden
Nepalesiska migrantarbetare i Qatar Byggnadsarbetaren
Syrien/Libanon: Flyktingars rättigheter en fråga för facket Vårdfokus
Var fjärde invånare i Libanon är en syrisk flykting Tidningen Vision
Utanförskap pressar syriska flyktingar Publikt
Ett handslag för utveckling i Albanien Publikt
Våld och trakasserier i eSwatini Tidningen Vision
Fortsatt svårt att vara fackligt aktiv i Peru Fastighetsfolket
Musiker i Ukraina, Moldavien och Serbien Symfoni
Reportageserie från Brasilien Arbetsvälden
Ökat antal apotek i Vietnamn förvärrar antibiotikakrisen Svensk farmaci
Antibiotikan flödar i Vietnam, kräver globala insatser Naturvetaren
2018:
Strokerehab i skuggan av apartheid Arbetsterapeuten
Unionen stöttar indiskt kvinnofack Kollega
Mongoliet, gruvornas land Dagens Arbete
Sierra Leone efter ebolan Universitetsläraren
Gatustädare i Peru stärks av facket Fastighetsfolket
Mauritius: Bakom paradiskulissen Dagens Arbete
Intresset för fysioterapi växer i Uganda Fysioterapi