Avtackning av Linnea Duran i Peru som deltog i Union to Unions praktikantprogram 2018.
2020-01-27

Gör facklig praktik i Argentina, Brasilien, Jordanien eller Kenya

Är du intresserad av globala frågor och vill stärka dina kunskaper om facket som utvecklingsaktör? Sök till Union to Unions praktikantprogram! Vi söker fyra personer för praktik på heltid hos våra samarbetspartners under höstterminen 2020. Vi vill ha din ansökan senast den 23 mars.

Union to Union samordnar LO, TCO, Saco och deras medlemsförbund i det internationella fackliga utvecklingssamarbetet. Genom vårt praktikantprogram har du chansen att lära dig om hur den svenska fackföreningsrörelsens solidaritetsarbete bidrar till schysta arbetsvillkor, fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter i arbetslivet.

Vi erbjuder praktik på följande platser i världen:

 • Praktik i Jordanien på det globala transportfacket ITF
 • Praktik i Kenya på det globala transportfacket ITF
 • Praktik i Brasilien på det globala facket för bygg- och träarbetare, BWI
 • Praktik i Argentina på det globala facket för journalister, IFJ

Praktikperioden avser fyra månader i värdlandet under höstterminen 2020 och är på heltid. Innan avresa deltar du också i en skräddarsydd förberedelsekurs i Stockholm hos Union to Union samt på Sidas kursgård i Härnösand. Vi räknar med två förberedelseveckor (sammanhängande) och två veckors efterarbete efter hemkomst (inte sammanhängande).

Ersättning utgår i form av praktikantersättning som täcker en tur- och returresa, tjänstereseförsäkring, nödvändiga vaccinationer samt boende. Arbetsuppgifterna innefattar, utöver de som specificeras för varje praktikplacering, även kommunikationsarbete i praktiklandet och i Sverige. Det kan exempelvis handla om att blogga, skriva kortare artiklar, göra inlägg på sociala medier, ta bilder samt berätta om praktikerfarenheterna under ett evenemang efter hemkomsten.

För att bli aktuell för en praktikplats ska du:

 • inte tidigare ha deltagit i Sida-finansierat praktikantprogram,
 • fylla minst 20 år eller högst 30 år det år som du påbörjar din praktikperiod,
 • vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd i Sverige. Nordiska medborgare ska ha varit folkbokförda i Sverige under minst ett år vid tidpunkten för avresan,
 • ha grundläggande förståelse för, och erfarenhet av, svenska fackliga strukturer, folkrörelser eller facklig organisering
 • uppfylla de ytterligare krav på utbildningsprofil och språkkunskaper som specificeras för varje praktikplacering separat

Praktikplats i Argentina på det globala facket för journalister, IFJ

På International Federation of Journalists, IFJ:s kontor i Buenos Aires arbetar endast två anställda men de täcker hela regionen. Dina främsta arbetsuppgifter kommer handla om sociala medier och digitala kampanjer. Du kommer att vara ett stöd i relationerna med lokala medlemsförbund och framtagandet av strategier kring effektiv kommunikation. Du får möjlighet att fördjupa dina kunskaper i den internationella solidaritetsrörelsen och dess regionala utmaningar, samt utveckla din förståelse för hur samarbetet kan förbättras. Du kommer stärka dina kunskaper inom sektorn så väl praktiskt och teoretiskt, samt ökad förståelse om mediabranschen i Latinamerika.

Vi söker dig som

 • talar och skriver spanska och engelska obehindrat,
 • är eller har varit studerande inom journalistik eller kommunikation
 • är välorganiserad och har god kommunikationsförmåga
 • har erfarenhet av sociala medier och designverktyg för dessa

Praktikplats i Brasilien på det globala facket för bygg- och träarbetare, BWI

På Building and Wood Workers' International, BWI:s kontor i Sao Paulo arbetar ett litet team på tre personer. Dina arbetsuppgifter kommer vara varierade men handlar till stor del i att assistera projektkoordinatorn i implementeringen av projekt finansierade av Union to Union. Utöver det kommer du arbeta med research och mapping i relation till multinationella företag och FSC-certifiering som sedan kommer användas i internationella kampanjer. Du kommer att få fördjupad förståelse för frågor som berör sektorn i regionen och hur fackföreningsrörelsen i landet arbetar i stark motvind. Du kommer även att få en förståelse för hur skogs- och skogsbrukssektorn fungerar på den globala marknaden.

Vi söker dig som

 • talar flytande engelska, att tala spanska eller portugisiska är inget krav men en fördel
 • är skicklig i att göra research och söka information online
 • goda kunskaper i MS Office, främst Excel
 • har erfarenhet eller intresse av arbetsrättigheter, fackföreningsrörelser eller politiska rörelser i Latinamerika

Praktikplats i Jordanien på det globala transportfacket, ITF

Du kommer att arbeta med och lära dig om International Transport Workers' Federation, ITF:s allmänna arbete i regionen med fokus på de utvecklingsprojekt som bedrivs i samarbete med de svenska facken. Utöver arbete inom dessa projekt kommer du tillsammans med ITF:s huvudkontor i London och kontoret i Amman att arbeta med uppgifter utifrån behov samt den erfarenhet och kunskap du har. Detta kan till exempel vara research till kommande regionala strategi, eller arbete med regional kommunikation – främst via sociala medier. Du kommer lära dig mycket om de utmaningar som transportarbetare möter i regionen samt hur ITF som global rörelse organiserar dem.

Vi söker dig som

 • talar och skriver engelska och arabiska obehindrat, att tala franska är inget krav men en fördel
 • har god kommunikationsförmåga både skriftligt och muntligt.
 • har utbildning inom relevant område.
 • är stresstålig och flexibel

Praktikplats i Kenya på det globala transportfacket, ITF

Du kommer att arbeta med och lära dig om International Transport Workers' Federation, ITF:s allmänna arbete i regionen med fokus på de utvecklingsprojekt som bedrivs i samarbete med de svenska facken Som del av ITF:s Afrikateam kommer du arbeta tätt ihop med projektkoordinatorer inom alla delar av projektcykeln, inklusive narrativ och finansiell rapportering. Du kommer delta i workshops och assistera i organisationsutvärderingar i regionen. Du kommer få fördjupad förståelse om hur den informella sektorn i regionen fungerar och hur de lokala fackföreningarna arbetar med detta.

Vi söker dig som

 • talar och skriva flytande engelska,
 • har grundläggande kunskap/erfarenhet av fackligt arbete
 • har erfarenhet eller intresse för att planera och följa upp projektverksamhet
 • har utbildning inom relevant område
 • är lyhörd, flexibel och redo att ta dig an nya arbetsuppgifter med kort varsel

Så här söker du

Ansökan ska bestå av personligt brev och CV, bägge på engelska och skickas till:
jobb@uniontounion.org. Märk din ansökan med den organisation och land som ansökan avser.

Vi vill ha din ansökan senast den 23 mars 2020. Intervjuer sker löpande, vänta därför inte med att skicka in din ansökan. Du behöver bara skicka in en ansökan även om du söker flera olika placeringar.

För mer information, kontakta
Carina Söderbjörn, programhandläggare:
carina.soderbjorn@uniontounion.org
Telefon 08-798 00 24

Emir Figueroa, facklig företrädare, Handels:
emir.figueroa@uniontounion.org
Telefon: 08-798 00 31         

 

Union to Union är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Medlemmar i föreningen är LO, TCO och Saco. Union to Union arbetar för goda arbetsvillkor, demokrati, en rättvis fördelning av resurser och hållbar utveckling. Union to Union samarbetar med fackliga organisationer över hela världen och stöttar på plats – genom ett hundratal fackliga utvecklingsprojekt i drygt 80 länder. Union to Union arbetar också med kommunikationsverksamhet i Sverige för att öka kunskap om svenskt bistånd och utvecklingens drivkrafter. Organisationen är en del av världens största sociala folkrörelse, den fria fackföreningsrörelsen, med 270 miljoner medlemmar globalt.

www.uniontounion.org

Union to Unions praktikanter 2019

Under hösten 2019 åkte Isabelle och Stina till Malaysia och Sydafrika. Läs mer om förberedelserna inför deras resor. Praktikanterna tog också över Union to Unions Instagram konto en vecka var under sin praktiker - kolla in vårt konto för deras inlägg. Nedan hittar du några av de artiklar som praktikanter har skrivit.