Foto: IndustriALLPersonalchefen från OT Oyu Tolgoi (Mongoliet) berättar om deras erfarenheter av utökad dialog med Fackförbund. Runt bordet sitter representater från Rio Tinto, från lokala fackförbund på Madagaskar och från IndustriALL.
2019-02-22

Social dialog ska förbättra relationerna i gruvan

Det globala industrifacket IndustriALL och gruvjätten Rio Tinto har gjort gemensam sak i att förbättra relationen mellan den lokala ledningen och fackförbund i företagets gruva i Madagaskar.

Relationen mellan den lokala ledningen på QIT Madagascar Minerals (QMM) och de lokala fackförbunden har länge varit infekterad. Under 2018 blossade konflikten upp ordentligt kring hur kollektivavtalet skulle tolkas angående rätt till provision. För att komma till rätta med de långvariga problemen har IndustriALL och Rio Tinto gemensamt agerat för att få till en hållbar och konstruktiv dialog mellan arbetstagare och arbetsgivare, i linje med Rio Tintos egen policy för dialog mellan ledning och anställda.  

Parterna har hållit utbildningar och workshops, och till stöd hade man även representanter från en annan Rio Tinto-ägd gruva i Mongoliet, Oyu Tolgoi, där ett liknande arbete gjorts tidigare.   

Glen Mpufane, ansvarig för gruvsektorn på IndustriALL kommenterar initiativet och workshopen:

”Om arbetet med att etablera en konstruktiv relation på QMM blir en framgång eller ett misslyckande beror på hur allvarligt den lokala ledningen och fackförbunden ser på det som de gemensamt hittat under workshopen, samt att de faktiskt implementerar det i sitt arbetssätt.”