Sierra Leone

Sedan självständigheten 1961 har enpartistyre och oroligheter präglat landet. När landet börjat hämta sig efter inbördeskriget 1991 - 2002 kom en ny katastrof; Ebolaepidemin 2014. Fackföreningsrörelsen har traditionellt haft en stark ställning i samhället.

Fakta

Statsskick
Republik, enhetsstat
Yta
71 740 km²
Huvudstad
Freetown
Språk
Engelska officiellt språk, krio talas allmänt
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105, 111, 138 och 182

Arbetsmarknad och ekonomi: 

Den helt övervägande delen av befolkningen får sin försörjning genom arbete i den informella sektorn. De flesta med jordbruk för det egna hushållet men många, främst unga män, söker lyckan genom att leta diamanter. Gruvindustrin, främst järnmalm och diamanter, ger störst exportinkomster. Några säkra siffror på arbetslöshetens storlek finns inte, men den bedöms vara mycket hög, särskilt bland de yngre.

Den fackliga situationen: 

Under flera decennier hörde fackföreningsrörelsen i Sierra Leone till de starkaste i Afrika, men under 90-talet försämrades situationen och 1996 beskrev Världsfacket, ITUC fackföreningsrörelsen i Sierra Leone som "allvarligt skadad" av rebellaktiviteterna. Situationen normaliserades under 00-talet och den fackliga verksamheten har åter byggts upp. Mycket kraft ägnas åt att organisera de som arbetar i den informella sektorn.

Strejker och andra fackliga aktionerförekommer, liksom också  trakasserier mot fackligt aktiva.  

Fackliga organisationer: 

Sierra Leone Labour Congress, SLLC, bildades 1962. Organisationen var en av de första afrikanska fackföreningarna som anslöt sig till Världsfacket, International Trade Union Confederation, ITUC.   SLLC har 25 medlemsförbund. Bland förbunden finns fyra  inom den informella sektorn. SLLC har 54 550 medlemmar.

Det finns ytterligare en centralorganisation Central Confederation of Trade Unions, CCOTU med 8 340 medlemmar. 

Senast uppdaterad: 

Maj 2019 av Kjell Kampe

För mer information kontakta info@uniontounion.org

 

För mer bakgrund och fakta om landet som inte rör just arbetsmarknad och facklig verksamhet rekommenderar vi Utrikespolitiska institutets sida Landguiden som uppdateras dagligen och har grundläggande information om alla länder tillgängligt. Nyhetssajten Labourstart har en bra sökfunktion per land för nyheter om just arbetstagares rättigheter.

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
4 - Trade rights index 4 short
Läs mer
4 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 4 betyder att det sker systematiska kränkningar.

Facket i världen

I Union to Unions databas Facket i Världen kan du hitta information om arbetsmarknaden och den fackliga situationen i 144 låg- och medelinkomstländer. Databasen uppdateras kontinuerligt för att det ska finnas uppdaterad information på svenska om facket runt om i världen. Du kan också läsa om de svenska fackens utvecklingsprojekt