Rwanda

Rwanda blev självständigt 1962. Inbördeskriget i mitten av 1990-talet resulterade i folkmord och en enorm flyktingström. Det tättbefolkade landet saknar naturtillgångar. Ekonomin som har återhämtat sig oväntat snabbt efter inbördeskriget är baserad på jordbruk. Situationen för facket har också normaliserats.

Fakta

Statsskick
Republik, enhetsstat
Yta
26 338 km²
Huvudstad
Kigali
Språk
Officiella språk är kinyarwanda, franska och engelska
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105, 111, 138, 182 (samtliga)

Arbetsmarknad och ekonomi: 

Rwanda är Afrikas mest tätbefolkade land med en befolkning på knappt 12 miljoner på en yta något mindre än Dalarna. Folkmordet 1994 gjorde att ekonomin kollapsade, men Rwanda har återhämtat sig oväntat snabbt; inflationen är under kontroll och korruptionen låg efter afrikanska mått. Rwanda utmärker sig också positivt på ett antal oväntade områden; landet har världens högsta andel kvinnor i parlamentet (64 procent), använder drönare för att föra ut medicin till vårdinrättningar på landsbygden, ett modernt IT-baserat system för lantmäteri och avgöra marktvister, samt blev 2019 det första land som ser ut att klara en nollvision beträffande livmodershalscancer.

Jordbruket sysselsätter omkring 90 procent av befolkningen och export av kaffe och te står för 63 procent av exportinkomsterna. Barnarbete är vanligt, speciellt på teplantagerna.

Rwanda har få naturtillgångar och en mycket liten industrisektor, men regeingen satsar bl.a. på att utveckla IT-sektorn för att bli ledande inom området i Östafrika. Turismen växer också snabbt (bergsgorillor). 

Världsbanken och IMF har beviljat Rwanda avskrivning av delar av landets skulder.

Den fackliga situationen: 

De flesta nu har rätt att tillhöra en fackförening (polis och militär undantagna) men arbetsgivare avskedar ofta dem som försöker bilda fack. Det pågår dock en konstruktiv dialog mellan regeringen och facket. Staten bryter ofta mot de lagar som styr arbetsrätten och man har förlorat 75 % av de fall som gått till domstol. 2017 startades en utredning med målet att få slut på lagbrotten från arbetsgivarnas sida.

Facken i Burundi, Djibouti, Etiopien, Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda inlett ett samarbete för att bevaka de fackliga rättigheterna i den Östafrikanska gemensamma marknaden. Centralorganisationerna har t.ex. gemensamt krävt att den lagstadgade minimilönen som inte höjts sedan 1974 ska höjas rejält.

Fackliga organisationer: 

Centrale Syndicale des Travailleurs du Rwanda, CESTRAR. Organisationen är med sina 165 000 medlemmar landets största centralorganisation med 16 anslutna förbund. CESTRAR är anslutet till världsfacket, International Trade Union Federation, IITUC.  

Det finns ytterligare 3 centralorganisationer varav en, Congrès du Travail et de la Fraternité au Rwanda, COTRAF med 24 500 medlemmar är ansluten till ITUC.

Senast uppdaterad: 

Maj 2019 av Kjell Kampe.
För mer info kontakta info@uniontounion.org.

För mer bakgrund och fakta om landet som inte rör just arbetsmarknad och facklig verksamhet rekommenderar vi Utrikespolitiska institutets sida Landguiden som uppdateras dagligen och har grundläggande information om alla länder tillgängligt. Nyhetssajten Labourstart har en bra sökfunktion per land för nyheter om just arbetstagares rättigheter.

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
3 - Trade rights index 3 short
Läs mer
3 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 3 betyder att det sker regelbundna kränkningar.

Facket i världen

I Union to Unions databas Facket i Världen kan du hitta information om arbetsmarknaden och den fackliga situationen i 144 låg- och medelinkomstländer. Databasen uppdateras kontinuerligt för att det ska finnas uppdaterad information på svenska om facket runt om i världen. Du kan också läsa om de svenska fackens utvecklingsprojekt