Niger

Niger blev självständigt 1960. Större delen av självständighetstiden har landet styrts av militären. Niger är ett av världens fattigaste länder. Det finns många fackliga organisationer varav tre är anslutna till Världsfacket, ITUC.

Fakta

Statsskick
Republik, enhetsstat
Yta
1 267 000 km²
Huvudstad
Niamey
Språk
Franska är officiellt språk. Hausa det största av ett 20-tal afrikanska språk.
Ratificerade kärnkonventioner:
29- 87 - 98 - 100 - 105 - 111 - 138 - 182

Arbetsmarknad och ekonomi: 

Niger är ett av jordens fattigaste länder och har det lägst uppmätta värdet i världen på UNDPs Human Development Index, HDI 2019. 80 procent av befolkningen är självförsörjande bönder. Jordbruket står för 40 procent av BNP. Jorden kan bara brukas några månader per år, resten av året söker sig männen ofta till grannländerna för att ta tillfälliga arbeten.

Ekonomin skadas av återkommande torka och det sjunkande världsmarknadspriset på jordnötter och uran. Niger är en betydande uranexportör, bl.a. till Frankrike, men många av de 75 gruvföretagen har slagit igen. Endast en mindre del av arbetskraften har en formell anställning. Den största arbetsgivaren är staten, men det finns också viss industri, en byggsektor som ger jobb, samt gruvor.

2020 genomförde Niger tillsammans med Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Mali, Senegal och Togo en valutareform där CFA-francen bytte namn till Eco. Reformen innebär att Frankrikes inflytande i det västafrikanska valutasamarbetet elimineras.

Den fackliga situationen: 

Det finns många fackliga organisationer och reguljär facklig verksamhet bedrivs; transportfacken har t.ex. ett heltäckande nationellt avtal. Strejkrätten är inskriven i grundlagen och strejker förekommer, oftast p.g.a. att lönen inte utebalats.

En annan viktig fråga är den breda förekomsten av slavarbete och handeln med barnarbetare. Regeringen och ett antal regionala och lokala ledare har förbundit sig att se till att slavarbete avskaffas. Arbetet går långsamt och ITUC har uppmanat regeringen att särskilt bevaka kakao- och tobaksplantager för att undanröja de värsta formerna av barnarbete. 

Fackliga organisationer: 

Det finns en flora av fackliga organisationer (bara den globala federationen Uni Global Union - UNI:  har t.ex. 17 medlemsförbund), vilket förstås försvårar samordningen av det fackliga arbetet.

Tre fackliga centralorganisationer är anslutna till Världsfacket, International Trade Union Confederation, ITUC och  Organization of African Trade Union Unity, OATUU:

Confédération Nigérienne du travail, CNT med 75 000 medlemmar,

Union des Syndicats des Travailleurs du Niger, USTN med 43 000 medlemmar,

Confédération Démocratique des Travailleurs du Niger, SDTN, med 38 637 medlemmar.

Senast uppdaterad: 

December 2020, Kjell Kampe

Hittar du faktafel, har frågor eller vill diskutera innehållet i texten? Skriv gärna till info@uniontounion.org

För mer bakgrund och fakta om landet som inte rör just arbetsmarknad och facklig verksamhet rekommenderar vi Utrikespolitiska institutets sida Landguiden som uppdateras dagligen och har grundläggande information om alla länder tillgängligt. Labourstart har en bra sökfunktion per land för nyheter om just arbetstagares rättigheter.

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
4 - Trade rights index 4 short
Läs mer
4 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 4 betyder att det sker systematiska kränkningar.

Facket i världen

I Union to Unions databas Facket i Världen kan du hitta information om arbetsmarknaden och den fackliga situationen i 144 låg- och medelinkomstländer. Databasen uppdateras kontinuerligt för att det ska finnas uppdaterad information på svenska om facket runt om i världen. Du kan också läsa om de svenska fackens utvecklingsprojekt