Makedonien

Makedonien är ett av de fattigare länderna på Balkan. Jordbruket är den absolut viktigaste näringen. Den största folkrörelsen i landet är en reformerad fortsättning av den gamla fackliga strukturen.

Fakta

Statsskick
Parlamentarisk republik
Yta
25 713 km2
Huvudstad
Skoje
Språk
makedonska, dessutom talar omkring en fjärdedel av befolkningen albanska
Ratificerade kärnkonventioner:
Makedonien har ännu inte blivit medlem av ILO

Arbetsmarknad och ekonomi: 

Efter Jugoslaviens sammanbrott blev Makedonien ett av områdets fattigaste länder. Fortfarande är ekonomin svag jämfört med grannländerna. Viktiga inkomstkällor är turism och jordbruk. Betydande exportvaror är järn, stål, vin och grönsaker. Under senare år har stora satsningar gjorts på att höja utbildningsnivån, vilket bidragit till att pressa ner arbetslösheten. Med europeiska mått är dock fortfarande sysselsättningsgraden låg och det är dubbelt så många män jämfört med kvinnor som har ett betalt lönearbete. 

Den fackliga situationen: 

I Makedonien finns två registrerade fackliga landsorganisationer, CCM, (Federationen av makedoniska fackföreningar) och UNASM (Förbundet för autonoma fackliga organisationer i Makedonien). USASM redovisar att organisationen har 5000 medlemmar.

CCM är en reformerad fortsättning på den tidigare kommunistiska fackföreningsrörelsen men betecknar sig numera som en autonom organisation med självständighet gentemot politiska partier. CCM har gått tillbaka och medlemsantalet är idag oklart, men organisationen uppger sig vara den största fackliga rörelsen i landet. CCM har en struktur med 15 medlemsförbund.

Både CCM och UNASM är registrerade av den makedoniska regeringen och deltar i sociala överläggningar om förslag som berör arbetsmarknaden. CCM har tecknat två kollektivavtal, det senaste för anställda inom den offentliga sektorn. 

I östra Makedonien har arbetare i zinkgruvorna hungerstrejkat med krav på att obetalda löner ska betalas ut. Enligt gruvarbetarnas fackliga företrädare betalar den statliga arbetsgivaren normalt ut lönerna först tre månader i efterskott. 

Fackliga organisationer: 

Federationen av makedoniska fackföreningar (CCM) och Förbundet för autonoma fackliga organisationer i Makedonien (UNASM).  UNASM är medlem i världsfacket ITUC.

Senast uppdaterad: 

Januari, 2019, Mats Wingborg. 

För mer info kontakta info@uniontounion.org. För mer bakgrund och fakta om landet som inte rör just arbetsmarknad och facklig verksamhet rekommenderar vi Utrikespolitiska institutets sida Landguiden som uppdateras dagligen och nyhetssajten LabourStart.

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
4 - Trade rights index 4 short
Läs mer
4 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 4 betyder att det sker systematiska kränkningar.

Facket i världen

I Union to Unions databas Facket i Världen kan du hitta information om arbetsmarknaden och den fackliga situationen i 144 låg- och medelinkomstländer. Databasen uppdateras kontinuerligt för att det ska finnas uppdaterad information på svenska om facket runt om i världen. Du kan också läsa om de svenska fackens utvecklingsprojekt