Liberia

Liberia har aldrig varit koloniserat. Landet är rikt på naturtillgångar men inbördeskriget i mer än ett decennium fram till 2003 ödelade ekonomin. Fackföreningsrörelsen har börjat hämta sig efter kriget. Det finns en facklig centralorganisation, Liberia Labour Congress som är ansluten till världsfacket ITUC.

Fakta

Statsskick
Republik, enhetsstat
Yta
97 000 km²
Huvudstad
Monrovia
Religion
En stor andel animister. Kristendom (protestanter) och islam i övrigt
Invånare
4,6 miljoner
BNP/Invånare
845 US-dollar
Språk
Engelska officiellt språk
UNDP/HDI
Rangordning: 177, index: 0,430
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 105, 111, 182.

Arbetsmarknad: 

Under president Tubmans (1943–71) utvecklades en mycket liberal ekonomi. Det ledde bl.a. till att landet fick en av världens största handelsflottor ("segla under Liberiaflagg") och till etableringen av LAMCO, det svensk-amerikansk-liberianska gruvbolaget som bröt järnmalm till inbördesstriderna började i slutet av 80-talet. Nu har företaget ArcelorMittal återupptagit järnmalmsbrytningen.

Liberia är rikt på naturtillgångar med skog, guld, järnmalm, diamanter och gummi. Innan inbördeskriget bröt ut hade landet överskott i sin handelsbalans. Ekonomin har växt stadigt med ca 6% per år, men ebolaepidemin innebar ett avbräck också för ekonomin 2014-15. Enligt WHO avled 4 100 personer i sjukdomen.

2016 invigdes ett stort vattenkraftverk som ska förbättra elförsörjningen.

Den fackliga situationen: 

Lantarbetarförbundet är det bäst organiserade och mest aktiva facket. Kollektivavtal finns för vissa grupper bl.a. vid Firestone – världens största gummiplantage och ArcelorMittal. Anställda i statliga företag har inte rätt till kollektivavtal. Barnarbete är vanligt.

Strejker förekommer. Efter en strejk i samband med Ebolaepidemin avskedade regeringen 22 fackliga ledare. 20 återanställdes men inte generalsekreteraren för Liberia Labour Congress och ordföranden i hälsofacket. De har trots många fackliga aktioner och protester från bl.a. världsfacket ITUC inte återanställts. 2016 genomfördes många protestaktioner mot nedskärningar och privatisering inom utbildningssektorn.

Fackliga organisationer: 

2008 gick de två centralorganisationerna Congress of National Trade Unions of Liberia, CONATUL och Liberian Federation of Labour Unions, LFLU samman och bildade Liberia Labour Congress, LLC. Organisationen har 42 000 medlemmar och är sedan 2009 anslutet till ITUC.

Senast uppdaterad: 

Januari 2017 av Kjell Kampe.
För mer info kontakta info@uniontounion.org.

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
3 - Trade rights index 3 short
Läs mer
3 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 3 betyder att det sker regelbundna kränkningar.