Guatemala

Fakta

Statsskick
Republik
Yta
109 000 km2
Huvudstad
Guatemala City
Religion
Katolicism, inhemska religioner
Invånare
17,2 miljoner
BNP/Invånare
4 470 US-dollar (2017)
Språk
Spanska
UNDP/HDI
Ranking: 127, Index: 0.650 (2017)
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105, 111, 138, 182

Arbetsmarknad: 

Exportgrödor som kaffe, socker och bananer har varit ryggraden i ekonomin och jordbruket sysselsätter hälften av arbetskraften. Men de största näringsgrenarna är tjänster och handel där turismen upplevt en boom sedan inbördeskriget upphörde och drar nu in lika stora inkomster som den viktigaste exportgrödan, kaffe. 

Den fackliga situationen: 

Fackföreningsrörelsen är svag i Guatemala men har de senaste åren lyckats bli mer aktiv. Detta har dock lett till ökat våld mot fackligt aktiva och antelet mord på fackliga ledare har ökat.
Arbetsmarknadslagstiftningen ger löntagarna, inklusive offentliganställda, rätt att bilda och ansluta sig till fackföreningar som kan förhandla om kollektivavtal om de representerar över 25 procent av de anställda i företaget.
Arbetarna på bananplantager och inom sammansättningsindustrierna har de svåraste arbetsförhållandena.

Fackliga organisationer: 

Guatemalas fackföreningar, liksom de flesta folkliga organisationer, har länge utsatts för en systematisk förföljelse och andelen fackligt anslutna ligger kring två procent. De vanligaste brotten är massavskedanden, vägran att förhandla, mord av fackliga ledare, misshandel och utpressning.

Det finns tre centralorganisationer som är anslutna till världsfacket ITUC: Confederación de Unidad Sindical de Guatemala (CUSG), Coordinadora General de Trabajadores Guatemaltecos (CGTG) och Unión Sindical de Trabajadores de Guatemala (UNSITRAGUA).

Senast uppdaterad: 

Januari 2019, Johan Schmidt
För mer info kontakta info@uniontounion.org.

För mer bakgrund och fakta om landet som inte rör just arbetsmarknad och facklig verksamhet rekommenderar vi Utrikespolitiska institutets sida Landguiden som uppdateras dagligen och har grundläggande information om alla länder tillgängligt. Labourstart har en bra sökfunktion per land för nyheter om just arbetstagares rättigheter.

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
5 - Obefintlig garanti för fackliga rättigheter
Läs mer
5 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 5 betyder ingen garanti för rättigheter.